Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna lasagne

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło klarowane 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalski

makaron lasagne 15 platów
mięso mielone wieprzowe 600 g
koncentrat pomidorowy 200 g
żółty ser starty 350 g
pomidory w puszce 2 puszki
pomidory suszone Smak 4 szt
cebula 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
bulion drobiowy 1/2 szklanki
pieczarki 350 g
mąka pszenna 2 łyżki
masło klarowane
bazylia 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos beszamelowy:

mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera.

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna lasagne

Kroki postępowania

1
Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć zmielone mięso, podlać bulionem, dodać koncentrat, bazylię zioła, pokrojone suszone pomidory oraz pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Klasyczna lasagne foto
2
Sos beszamelowy Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.
Krok 2 - Klasyczna lasagne foto
3
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.
Krok 3 - Klasyczna lasagne foto
4
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Krok 4 - Klasyczna lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 15.02.2016 12:09
pyszne danie
Aleksandra/Olcia 15.02.2016 11:02
ale bym zjadła,mniam
Wafelek2601 15.02.2016 10:56
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak