Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna babka piaskowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana ok.2 szklanki
cukier 300 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
masło 300 g
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna babka piaskowa

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach, cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najmniejszych obrotach. Białka jajek ubić na sztywną masę z odrobiną cukru, następnie delikatnie dodać do masy i wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej i posypaną bułką tartą keksówki. Babkę piecz ok.55 minut w temperaturze 170*C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.03.2015 07:28
nie ma to jak babka
paula191919 24.02.2015 20:32
babeczka najpyśniejsza :D
anula-d 21.02.2015 19:36
ciekawe jak smakuje..
Wacław 21.02.2015 12:08
smaczna babeczka ;-)
Gracer 21.02.2015 10:57
fajny przepis
Babeczka35 20.02.2015 21:16
Uwielbiam:)
Grazyna0211 20.02.2015 21:06
smaczne ciasto
marcia7 20.02.2015 20:53
niezła z niej babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak