Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klarowane masło

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Klarowane masło

Kroki postępowania

1
Klarowane masło (zwane też płynnym złotem) nie przypala się podczas smażenia i nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Myślę, że jeśli ktoś raz spróbuje np. racuchów usmażonych na takim masełku, to te smażone na oleju nie będą już mu smakować. :P
Do klarowania musimy kupić masło dobrej jakości (minimum 82% tłuszczu mlecznego) - bez dodatków olejów roślinnych. Rozpuszczamy je w garnuszku o grubym dnie na jak najmniejszym ogniu. Podczas podgrzewania na jego powierzchni zbierze się biała piana.
Krok 1 - Klarowane masło foto
2
Gdy piana trochę opadnie zaczynamy zbierać ją łyżką.
Krok 2 - Klarowane masło foto
3
Podgrzewamy masło co najmniej 15 minut ,(jeśli jest go więcej znacznie dłużej) co jakiś czas zbierając pianę, dopóki nie ukaże nam się złotawy przezroczysty płyn o lekko orzechowym smaku. Odstawiamy z ognia i czekamy ok. 10 minut aż pozostałe białko opadnie na dno.
Krok 3 - Klarowane masło foto
4
Wtedy delikatnie przelewamy masło do drugiego naczynia uważając, aby szumowiny z dna pozostały w garnku.
Krok 4 - Klarowane masło foto
5
Gdy jednak coś wpadło zbieramy to sitkiem, możemy też przelać takie masło przez gazę.
Krok 5 - Klarowane masło foto
6
Pozostawiamy masło do zastygnięcia. Możemy przelać do wyparzonych słoiczków.
Przechowujemy w lodówce.
Masło sklarowane ma znacznie dłuższą trwałość niż tradycyjne, nawet kilka miesięcy.
Używamy do smażenia, pieczenia i gotowania.
Krok 6 - Klarowane masło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 09.10.2012 10:27
może to nie przepis, ale ciekawy sposób na klarowane masło
Andysz 09.10.2012 07:40
fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak