Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KISZONE OGÓRKI

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 15 kg
sól 1/2 kg
woda 10-12 l
koper
czosnek 2 główki
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
korzeń chrzanu 3

Porada

Pasteryzowanie w 80 C przerwie proces kiszenia i ogórki będą chrupiące , jędrne przez kilka miesięcy .

Przepis i sposób przygotowania na: KISZONE OGÓRKI

Ogórki myjemy , wkładamy do wyparzonej plastikowej beczki .Robimy solankę , zalewamy ogórki , dopełniamy zimną wodą , aby ogórki były przykryte , dodajemy resztę składników . Czosnek musi być obrany . Ogórki obciążamy talerzem i kamieniem , który wyparzamy . Zakręcamy beczkę , zostawiamy na około 10-14 dni w temp. pokojowej .
Po tym czasie , przekładamy ogórki do wyparzonych , duzych słoi , zalewamy sokiem z beczki , pasteryzujemy 10 minut w 80 C .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.07.2014 21:33
super ogóreczki, bardzo lubię
pajbek 28.07.2014 20:16
Bardzo lubię takie ogóreczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak