Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona słonina

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słonina 400-500 g
sól gruboziarnista 1 kg
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
czosnek 1 główka

Porada

Słonina nadaje się do zjedzenia , gdy po pokrojeniu w plastry , jest przezroczysta.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona słonina

Kroki postępowania

1
Obrany czosnek siekamy .
Krok 1 - Kiszona słonina foto
2
Zgniatamy listki laurowe , dodajemy czosnek , ziele , pieprz .
Krok 2 - Kiszona słonina foto
3
Słoninę wkładamy do pojemnika na którego dnie sypiemy grubo sól, nacieramy ją grubo mieszanką z czosnkiem.
Krok 3 - Kiszona słonina foto
4
Obficie posypujemy roztartym majerankiem.
Krok 4 - Kiszona słonina foto
5
Następnie obsypujemy grubo solą ze wszystkich stron, tak aby cała słonina była zakryta.Przykrywamy folią aluminiową .Wkładamy do lodówki na 14-20 dni.
Krok 5 - Kiszona słonina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 08.07.2015 21:09
Interesujący pomysł - o takiej słonince jeszcze nie słyszałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak