Kiszona kapusta tradycyjna (20kg)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    Kamienna Głowa 20 kg
  • marchewka

    1,5 kg
  • sól

    400 g
  • Kminek cały Prymat

    2-3 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    15-20 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    15 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Przygotować kamienny garnek albo plastikowy pojemnik przystosowany do fermentacji o pojemności 22-25 litrów - dokładnie umyć i osuszyć.
Krok 2 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Kapustę cienko poszatkować, dodać marchewkę utratą na największych oczkach tarki warzywnej, całość posypać solą i przez chwilę dokładnie mieszać.
Warstwami ubijać w pojemniku przekładając przyprawami.
Krok 3 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Kiedy wierzch kapusty pokryje sok położyć na wierzchu odwrócony talerzyk odpowiedniej wielkości i docisnąć, aby pokrył go sok. Obciążyć wygotowanym kamieniem lub np. słodkim z wodą.
Krok 4 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Po 2-3 dniach przebić wyparzonym szpukulcem miejsce koło miejsca, aż do dna, aż kapusta będzie odgazowana. Czynność powtarzać 1-2 razy dziennie do czasu ustania fermentacji.
Krok 5 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Po dokładnym odgazowaniu poziom płynu wyraźnie spadnie i wierzch kapusty będzie suchy.
Krok 6 - Kiszona kapusta tradycyjna (20kg) foto
Ponownie nakryć całość talerzykiem mocno dociskając i obciążyć.

Po ok. 7-10 dniach pojemnik z kapustą zamknąć niezbyt szczelnie i przestawić w chłodne miejsce (piwnica, garaż, balkon).
Habibi
Do kizenia użyłam odmiany Kamienna Głowa. *Jeśli kapusta jest soczysta i wypuści dużo soku w połączeniu z marchewką i solą, - należy nadmiar zebrać kubeczkiem do czystych suchych słoików i wstawić do lodówki. Uzupełnić w beczce w razie potrzeby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 03.11.2017 22:16
też taką kapustkę podobnie robię
Habibi 03.11.2017 09:25
Ja myślę, że na pewno na jakiś czas wystarczy, ale jemy jej sporo, więc myślę, że już po Nowym Roku, no i po świętach, to może być różnie ☺
Jolcia_90 02.11.2017 20:02
Ile kapusty :) Starczy na długo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat