Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg)

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznaj przepis na kapustę kiszoną zrobioną tradycyjną metodą w dużym pojemniku do fermentacji. Pozwoli Ci na przygotowanie aż 20 kilogramów pysznej kapusty kiszonej!

Składniki:

Kapusta biała "Kamienna Głowa" 20 kilogramów
marchewka 1,5 kilograma
Sól kamienna do przetworów niejodowana 400 gramów
Kminek cały Prymat 2-3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 15-20 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 15 szt.

Porada

Jeśli kapusta jest soczysta i wypuści dużo soku w połączeniu z marchewką i solą, należy nadmiar zebrać kubeczkiem do czystych suchych słoików i wstawić do lodówki. Uzupełnić w beczce w razie potrzeby.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg)

Kapusta kiszona to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych a także pierogów, golonki czy kapuśniaku. Zastosowań jest bardzo wiele!

Kwaśna kapusta kiszona znakomicie smakuje także jako samodzielna przekąska.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak kisić kapustę w dużym pojemniku? 
  • jaki gatunek kapusty najlepiej wybrać i dlaczego?
  • ile soli do kapusty kiszonej najlepiej dodać?
  • jak odgazowywać kapustę podczas kiszenia?
  • kiedy można odstawić przygotowaną kapustę do piwnicy?

Kroki postępowania

1
Przygotować kamienny garnek albo plastikowy pojemnik przystosowany do fermentacji o pojemności 22-25 litrów - dokładnie umyć i osuszyć.
Krok 1 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto
2

Kapustę cienko poszatkować, dodać marchewkę utartą na największych oczkach tarki warzywnej, całość posypać solą i przez chwilę dokładnie mieszać.

Warstwami ubijać w pojemniku przekładając przyprawami.

Krok 2 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto
3
Kiedy wierzch kapusty pokryje sok położyć na wierzchu odwrócony talerzyk odpowiedniej wielkości i docisnąć, aby pokrył go sok. Obciążyć wygotowanym kamieniem lub np. słodkim z wodą.
Krok 3 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto
4

Po 2-3 dniach przebić wyparzonym szpikulcem miejsce koło miejsca, aż do dna, aż kapusta będzie odgazowana.

Czynność powtarzać 1-2 razy dziennie do czasu ustania fermentacji.

Krok 4 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto
5
Po dokładnym odgazowaniu poziom płynu wyraźnie spadnie i wierzch kapusty będzie suchy.
Krok 5 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto
6
Ponownie nakryć całość talerzykiem mocno dociskając i obciążyć.

Po ok. 7-10 dniach pojemnik z kapustą zamknąć niezbyt szczelnie i przestawić w chłodne miejsce (piwnica, garaż, balkon).
Krok 6 - Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg) foto

Jeśli zgodnie z tym przepisem użyłeś dużego pojemnika do fermentacji dysponujesz już sporym zapasem kapusty kiszonej, który starczy Ci na dłuższy czas. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 03.11.2017 22:16
też taką kapustkę podobnie robię
Habibi 03.11.2017 09:25
Ja myślę, że na pewno na jakiś czas wystarczy, ale jemy jej sporo, więc myślę, że już po Nowym Roku, no i po świętach, to może być różnie ☺
Jolcia_90 02.11.2017 20:02
Ile kapusty :) Starczy na długo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak