Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona kapusta czerwona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt. średnia
woda przegotowana 3 szkl, po 200 ml,
kapusta kwaszona 1/4 szkl, tylko sok z kapusty
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek,
Liść laurowy suszony Prymat 2
cukier 2 -3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
kminek Prymat 1 łyżka,

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona kapusta czerwona

Kapustę czerwoną po obraniu i oczyszczeniu z wierzchnich liści przekroić na ćwiartki a następnie drobno poszatkować.
Poszatkowaną kapustę zasypać solą i odstawić do momentu aż puści sok.(około 1 - 1,5 godziny).
Do kapusty dodać przyprawy i przełożyć do czystych suchych słoików , zalać wodą z dodatkiem kwaski z kapusty kiszonej. (woda przegotowana ostudzona).
Słoiki zakręcić i zostawić na parę dni aby kapusta sie dobrze ukisiła.
Jak chcemy na dłużej to słoiki pasteryzujemy.

Kapusta nadaje sie na bigos, jako zasmażana, na surówki ale też jest bardzo smaczna tak do zajadania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:04
dobra taka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak