Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka zimniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jelita grube-solone 4-5 szt
ziemniaki ok2,5 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
smalec 0,5 kostki
boczek 0,5 surowy bez kości
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka zimniaczana

jelita moczymy w zimniej wodzie kilka godzin zmieniając przynajmniej 2 razy wodę.Po wymoczeniu wywracamy na drugą stronę i płuczemy,wywijamy z powrotem.Ziemniaki obieramy ,tarkujemy (tak ja na placki ziemniaczane),dodajemy soli i pieprzu.Boczek kroimy na skwareczki ,lekko przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy aż się zarumienią. Przelewamy całość z patelni do ziemniaków,mieszamy. Aby spróbować na sól i pieprz ja smażę 2-3 placki ziemniaczane. Bierzemy jelita i wykałaczki\"zamykamy\" z jednej strony kiszkę tak aby po napełnieniu ziemniaki nie wyleciały. Napełniamy tak ok3/4 długości jelita.zamykamy.Po napełnieniu wszystkich układamy na blaszce nie zbyt ciasno. dodajemy smalec,możemy położyć kilka surowych skwarek. Pieczemy ok2 godzin w zależności od grubości jelit od czasu do czasu polewając smalcem z blaszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 12.02.2012 21:46
ja uwielbiam kiszkę ziemniaczaną ale rzadko ją kupuję
Anna133 09.01.2012 07:50
a ja nigdy nie jadłam
Kropka157 13.07.2011 13:26
jadłam kiedys super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak