Kiszka ziemniaczana z podgardłem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jelita grube

    60 cm
  • ziemniaki

    2 kg
  • podgardło wędzone

    30 dag
  • mąka ziemniaczana

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki tarkujemy i odlewamy część wody. Zagęszczamy mąką, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz wytopione z tłuszczu podgardle wędzone pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i taką masą faszerujemy kiszkę. Zawiązujemy białą nitką na końcach, przekładamy do blaszki. Polewamy roztopionym smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy 2-3 godziny na złoty kolor. Pod koniec wyjmujemy blaszkę, kiszkę przewracamy i kończymy pieczenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiax18 23.05.2012 22:14
dobre :)
Grażyna13 03.12.2011 09:34
Prawdziwy przysmak :)
BernadettaP 28.11.2011 08:30
super :)
Ewa111 09.05.2011 19:23
świetne,od razu zrobiłam się głodna
pacpaw 23.01.2011 13:27
To może podobnego coś jak babka ziemniaczana - tez mam taką potrawę w księdze.
Jolanta_P-S 23.01.2011 10:19
piekę rozłożoną na blaszce nie we flaku
Jolanta_P-S 23.01.2011 10:19
U mnie nazywa się to kartoflak, piekę w piekarniku,
Emilia22 05.01.2011 13:41
zjadłoby się kawałeczek:)
MAR3STA 04.01.2011 17:20
już czuję ten zapach, ale pyszne!
ben-ka 04.01.2011 09:27
Poczęstuj chociaż wirtualnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat