Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 12 sztuk
jelito wieprzowe grube 120 cm
sól do smaku
słonina 15 dag
mieso z dzika 20 dag
cebula 2
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika

Kroki postępowania

1
Zaznaczam na wstępnie, że ilość zużytego farszu zależy tak naprawdę od średnicy posiadanej kiszki. Zawsze farszu warto zrobić troszkę więcej. Z tego co zostanie zawsze można usmażyć placki czy też upiec babkę ziemniaczaną. Ziemniaki (miałem takie średniej wielkości) obieramy i trzemy jak na placki wraz z cebulami. Odlewamy 2-3 łyżki krochmalu.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
2
Części gulaszowe z dzika mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem naturalnym do smaku.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
3
Słoninę drobno siekamy. Dodajemy mięso mielone z dzika oraz majeranek. Mieszamy.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
4
Tak przygotowany farsz dodajemy do startych ziemniaków. Dokładnie mieszamy, aby mięso połączyło się z ziemniakami.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
5
Jelita grube wieprzowe (miałem 2x60cm) przelewamy wodą w celu oczyszczenia i sprawdzenia czy nie są dziurawe.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
6
Przy pomocy łyżki nakładamy farsz mięsno-ziemniaczany do środka.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
7
Końce jelita zszywamy nitką.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
8
Jelita jeszcze nakłuwamy delikatnie widelcem, aby kiszka nie pękła podczas pieczenia. Tak przygotowane kiszki ułożone na blaszce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170C.
Krok 8 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
9
Pieczemy około 2 godzin po 1,5 h przewracając kiszkę na drugą stronę, aby spiekła się równomiernie.
Krok 9 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto
10
Smacznego.
Krok 10 - Kiszka ziemniaczana z farszem z dzika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 16.12.2013 18:01
wow! Jak Ty coś wymyślisz to zawsze się zachwycam... świetne masz te mięsiwa :)
w mojej kuchni 16.12.2013 06:59
same smakołyki na talerzu
Christopher 16.12.2013 00:46
Zazdroszczę tych wszystkich "dzikich" wyrobów.
paulina2157 15.12.2013 22:15
o takim przepisie jeszcze nie słyszałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak