Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z dziczyzną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,3 kg
jelito wieprzowe 1 m
sól do smaku
mąka pszenna 3 łyżki
dziczyzna pieczona 20 dag
pogardle wieprzowe 15 dag
smalec 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z dziczyzną

Kroki postępowania

1
Pozostałości po pieczonym dziku (można również dodać inne pieczone mięso) mielę w maszynce.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
2
Następnie mielę podgardle i dodaję do suchej dziczyzny. Mięsa mieszam ze sobą.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
3
Ziemniaki ścieram na tarce. Odlewam część wody i dodaję mąkę. Solę do smaku.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
4
Dodaję jeszcze zmielone mięso i mieszam.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
5
Jelita wieprzowe dokładnie myję.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
6
Następnie nakładam do środku farsz ziemniaczano-mięsny. Farszu nie nakładamy zbyt wiele, ponieważ jelito się nam ściągnie, a farsz lekko napęcznieje.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
7
Jelito na końcach związuję nitką. Tak przygotowaną kiszkę delikatnie układam na blaszkach wysmarowanych smalcem.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto
8
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekam około 1,5-2 godzin. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub maślanką. Doskonale również smakuje następnego dnia - pokrojona w plasterki i podsmażona na rumiano. Smacznego.
Krok 8 - Kiszka ziemniaczana z dziczyzną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 12.02.2013 21:02
smaczne
anemon 02.12.2012 13:26
Wiele dobrego słyszałam na temat smaku kiszki ziemniaczanej, ale sama jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować.
Grażyna13 29.08.2012 12:36
Pyszności :)
Beatris 29.08.2012 09:04
Ja również mam na nią ochotę. Jestem ciekawa smaku, bo zapowiada się pysznie.
Sroczka 28.08.2012 21:49
Z chęcią bym jej spróbowała. Brzmi pysznie.
owca441 28.08.2012 21:16
moja ulubiona, bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak