Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,4 kg
boczek wędzony 500 g
cebula 1 szt duża
mąka pszenna 1/2 szk
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

dodatkowo potrzeba będzie cienkie jelita wieprzowe ( ok. 2 m )

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy

Kroki postępowania

1

Jelita namoczyć w ciepłej wodzie i zmieniać kilka razy wodę.
Potem zalać znowu ciepłą wodą i odstawić na pół godziny.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, zlać wytworzony tłuszcz.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie razem z cebulą.
Starte ziemniaki przełożyć do miski, dodać boczek, mąkę oraz sól i pieprz i wymieszać masę.
Powinna być dość gęsta ale nie za rzadka.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy foto
2
Jelita odcisnąć z wody, pociąć na 4 kawałki.
Każdy kawałek nadziać na końcówkę do kiełbas założoną do maszynki do mięsa, zostawić trochę luźno i związać dobrze koniec nićmi wędliniarskimi lub szpagatem.
Nadziewać jelita do 2/3 grubości i drugi koniec zawiązać ( jeśli damy za dużo nadzienia jelita popękają i wszystko wyleci ), można oba końce też połączyć.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy foto
3
Gdy mamy kiszki przygotowane w garnku podgrzewamy sporą ilość wody do maksimum 90 stopni.
Gdy woda osiągnie temperaturę włożyć delikatnie kiszki i parzyć przez półtorej godziny cały czas pilnując aby woda nie przekroczyła 90 stopni ( dobrze mieć termometr kuchenny ).
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy foto
4
Gotowe kiszki wyjąć z wody.
Można je zapiec w piekarniku lub tak jak u mnie podsmażyć na patelni na smalcu najpierw z jednej strony
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy foto
5
potem z drugiej na złoto.
Podawać gorące.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 07.04.2016 09:18
Dziękuje. Koral jak będę robić dam znać :)
KORAL 06.04.2016 20:00
Świetna , kiedy znowu robisz to wpadnę ? :)
Justi2401 06.04.2016 15:18
Wspaniale wygląda, kiszkę ziemniaczaną próbowałam raz w życiu i bardzo mi smakowała :)
Ela427 06.04.2016 13:57
pyszna muszę taką zrobić
Edith85 06.04.2016 12:39
wygląda super
iziona 06.04.2016 11:49
Całe wieki takiej nie robiłam, a lubię :)
Alex_M 06.04.2016 11:45
lubię jak teściowa zrobi i się podzieli ;)
ben-ka 06.04.2016 11:32
Jak ja ją lubię :)
Wiesława1 06.04.2016 11:19
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak