Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
cebula 1 kg
wątroba wieprzowa 50 dkg
boczek wędzony 75 dkg
jajko 3 szt
kasza manna 7 łyżek
smalec do smażenia
sól do smaku
majeranek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką foto
2
Obgotować wątróbkę w wodzie bez dodatku soli.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką foto
3
Zetrzeć ziemniaki i odlać część soku. Dodać do masy ziemniaczanej kaszę mannę, usmażoną cebulę, zmielony boczek i zmielona wątróbkę.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką foto
4
Wbić trzy jaja, dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką foto
5
Gotową masę wtłaczać w jelita wieprzowe najlepiej korzystając z maszynki do mięsa z końcówką do robienia kiełbasy.
Piec na blasze w temperaturze 200 stopni około godziny- aż kiszka będzie przypieczona z wierzchu. Podawać np .: z kiszonymi ogórkami.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana wersja z wątróbką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 16.02.2014 21:45
smak mojego dzieciństwa
Pietruszka 13.02.2014 23:08
wygląda apetycznie
emeslive 06.10.2012 12:04
Bardzo lubię kiszkę ziemniaczaną, ale z wersją "mięsną" spotykam się po raz pierwszy. Chętnie wypróbuję ten przepis!
pacpaw 18.09.2012 21:45
z takim nadzieniem kiszki jeszcze nie jadłem, a samą kiszkę wprost uwielbiam
zdeba 18.09.2012 18:50
uwielbiam kiszke ziemniaczana, mniam!
ziutula
ziutula 17.09.2012 12:40
warto samemu zrobić takie pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak