Kiszka ziemniaczana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 kg
  • jajko

    3 szt.
  • kasza manna

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cebula

    4 szt,
  • jelita wieprzowe oczyszczone

    0,5 kg
  • olej

    do posmarowania blachy
  • sól

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • boczek

    300 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jelita, które ja kupuję są solone, więc trzeba je porządnie wymoczyć (przynajmniej przez noc). Przedtem należy je dokładnie umyć, wywrócić na drugą stronę i poodcinać część tłuszczu (większe kawałki). Trochę tłuszczu zostawiamy – podczas pieczenia zrobią się z niego chrupiące skwarki.

Ziemniaki i cebulę obieramy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jak się podsmaży dodajemy dwie pokrojone w kostkę cebule i smażymy jeszcze parę minut. Ziemniaki i pozostałe dwie cebule trzemy na tarce ziemniaczanej. Ważne jest, żeby zetrzeć ziemniaki razem z cebulą i co jakiś czas je mieszać – dzięki cebuli ziemniaki nie sczernieją. Dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kaszę, mąkę i przyprawy (dużo majeranku). Ja po wymieszaniu zawsze smażę kilka placków, żeby spróbować jak smakują i ewentualnie doprawić.

Ładujemy ziemniaki do kiszek (tłuszczyk na zewnątrz) i związujemy końce. Jelita powinny być wypełnione dość luźno – mniej więcej ¾ objętości – jeśli będą zbyt mocno naładowane to podczas pieczenia popękają. Blachę wykładamy folią amelinową (tego nie pomalujesz;) i smarujemy olejem. Układamy kiszkę na blaszce i nakłuwamy ją igłą. Podczas pieczenia też trzeba kilka razy nakłuć kiszkę i posmarować ją olejem. Pieczemy około 1–1,5 godziny w temperaturze 180º, aż się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 03.03.2013 08:54
jadłam gotowaną, pieczonej jeszcze nie jadłam
ElizaT 01.03.2013 22:19
bardzo ją lubię
Kate131 03.02.2013 08:53
ciekawy przepis
Paulina16 16.01.2013 21:20
smak mojego dzieciństwa, nie jadłam już chyba z 10 lat ;d
adelajda 23.11.2012 17:11
nigdy jeszcze nie robiłam, jadłam kiedyś jest pyszna
Mysiunia 23.11.2012 16:41
smaczny, dokładny przepis :)
Habibi 23.11.2012 08:25
to lubię :)
Juleczka20 23.11.2012 08:06
pyszna napewno
miroslawa 23.11.2012 04:28
fajny pomysł, jeszcze nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat