Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszka ziemniaczana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
boczek wędzony 70 dag
jaja 3 szt
kasza manna 6 łyżek
majeranek 2 łyżki
lubczyk świeży 3 liście
cebula 1 kg
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
jelita 1,2 m
smalec 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Pokroić cebulę w pióra i przesmażyć, najlepiej na smalcu.
Krok 1 - Kiszka ziemniaczana foto
2
Zetrzeć ziemniaki. Odlać część soku. Dodać zmielony boczek, kaszę mannę, posiekany lubczyk. Doprawić solą pieprzem i majerankiem.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana foto
3
Wbić jajka, dodać przesmażoną cebulę i dobrze wyrobić masę.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana foto
4
Gotową masę upchnąć w jelita- ja korzystam z maszynki do mięsa z końcówką do robienia kiełbasy.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana foto
5
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ponad godzinę.
Podawać np.; ze śmietaną.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 05.02.2014 15:47
jakoś ciężko mi się zabrać do zrobienia
romanrafal
romanrafal 23.12.2012 10:11
a ja jadam i bardzo lubię kiszkę,polecam smaczna
Ewa6274879 03.09.2012 23:18
nigdy nie jadłam i chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak