Kiszka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 kg
  • jelita wieprzowe cienkie

    30 dag
  • cebula

    3 szt
  • smalec

    6 łyżek
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszka ziemniaczana foto
Ważną rzeczą, i chyba najmniej przyjemną, przy przyrządzaniu kiszki ziemniaczanej jest przygotowanie jelit. W moim rodzinnym domu używa się głównie cienkich jelit, oczywiście wieprzowych. Można je kupić czasem w sklepie. Trzeba je dokładnie oczyścić z obu stron. Moja Mama czyści je w ten sposób : do miski wlewa wodę, wrzuca garść gruboziarnistej soli i szoruje jelita, jakby je peelingując. Gdy skończy czyścić jedną stronę, przewraca jelita na drugą stronę i powtarza czynność. Oczywiście trzeba to zrobić z wyczuciem, w miarę delikatnie, tak aby nie podrzeć jelit.

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy jak na placki - na tarce o najdrobniejszych oczkach lub za pomocą malaksera. Cebulę obieramy, siekamy drobno, i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną solimy do smaku. Niektórzy dodają do kiszki majeranek, ja jednak wolę taką doprawioną jedynie solą.

Napełniamy jelita masą ziemniaczaną. Używa się do tego rurki do przygotowywania kiełbas, która na Suwalszczyźnie jest na wyposażeniu chyba w każdym domu, przynajmniej tym tradycyjnym.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana foto
Końcówki jelit związujemy bawełnianą nitką. Kiszki, zwinięte "w ślimaki", układamy na wysmarowanej obficie smalcem blasze.Nakłuwamy kiszki w kilku miejscach , aby nie popękały w trakcie pieczenia. Na wierzch kładziemy gdzieniegdzie pozostały smalec.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana foto
Mama piekła kiszki w piekarniku z termoobiegiem -najpierw około pół godziny w temperaturze 180 stopni, później w temperaturze 200 stopni - jeszcze około godziny. W międzyczasie, kiedy kiszki już się u góry zrumienią, odwraca się je na drugą stronę, by i ta się pięknie przypiekła.

Zjadamy oczywiście gorące. U nas podaje się kiszkę razem z kubkiem mleka - pewnie nie jest to zbyt lekkostrawne, ale jak smakuje!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 18.01.2013 22:43
jestem wielkim fanem kiszek. największą sztuką przy robieniu jest tak upiec aby kiszka nie pękła. Ci wyszło to idealnie
Mysiunia 11.12.2012 09:35
nietypowy przepis, bardzo dokładny opis przygotowania, piękny efekt końcowy i ładne zdjęcia - rewelacja!
Katarzyna45 29.08.2012 21:02
oryginalne
teresa18 31.07.2012 19:42
rewelacyjne kiszki
1j1o1l1a1 31.07.2012 13:41
sporo zachodu ale...apetyczne :)
Gosposia 31.07.2012 12:41
fajne
Zdzisław 31.07.2012 11:30
ale dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat