Kisz z kapustą pekińską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    15 dag
  • masło

    8 dag
  • żółtko jajek

    1
  • sól

    1/2 łyżeczki

Ponadto

  • kapusta pekińska

    10 liści
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • śmietana 18 proc

    25 dag
  • jajko

    3
  • ser żółty

    15 dag

Sos

  • jogurt grecki

    1
  • przyprawa Tzatzik Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisz z kapustą pekińską foto
Do miski dajemy przesianą mąkę, pokrojone miękkie masło, 2 łyżki wody, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Kisz z kapustą pekińską foto
Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy pół godziny w lodówce.
Krok 3 - Kisz z kapustą pekińską foto
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty wraz z brzegami. Nakłuwamy widelcem.
Krok 4 - Kisz z kapustą pekińską foto
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i kroimy w drobne paski.
Krok 5 - Kisz z kapustą pekińską foto
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy kapustę, aż zmięknie. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 6 - Kisz z kapustą pekińską foto
Miksujemy śmietanę z jajkami na jednolitą masę.
Krok 7 - Kisz z kapustą pekińską foto
Ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Odkładamy ok 5 dag. Resztę mieszamy z masą śmietanowo-jajeczną.
Krok 8 - Kisz z kapustą pekińską foto
Wykładamy kapustę na ciasto. Rozprowadzamy po całej powierzchni tarty.
Krok 9 - Kisz z kapustą pekińską foto
Zalewamy wszystko równomiernie masą jajeczną.
Krok 10 - Kisz z kapustą pekińską foto
Posypujemy pozostawionym serem. Pieczemy ok 30 min w 200 st. Serwujemy z jogurtem greckim zmieszanym z przyprawą tzatzik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 24.11.2014 09:37
Nie robiłam tego jeszcze
Ania84 27.05.2014 21:18
a z sosikiem rewelacyjne połaączenie ...
Renata22 17.05.2014 23:34
Bardzo fajny przepis;) zabieram do siebie;)
Ania84 17.05.2014 14:03
polecam, takie niepozorne jarskie danie a bardzo nam smakowało :)
kasienka23 17.05.2014 13:56
ciekawe danie, nigdy nier robiłam a chyba warto :)
RenataZ-et 16.05.2014 22:11
bardzo ładnie podane :)
ada.la 16.05.2014 21:58
ciekawy placek
Katarzyna59 16.05.2014 18:46
przepyszne,
Noruas 16.05.2014 16:45
ooo...a wygląda jak pizza a tu taki ciekawy przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat