Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisz serowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 450 g
jajko 8
śmietana gęsta 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ser ementaler 300 g
ser kozi 300 g
ser roquefort 250 g
oregano świeże
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kisz serowy

Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 09.01.2015 13:28
ciekawy przepis
wwwiolka 09.01.2015 10:57
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak