Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kisz lotaryński

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
sól 1 łyżeczka
zimne masło 18 dag
Farsz:
jaja 3 sztuki
śmietana 200 ml
ser gouda 8 dag
świeże listki tymianku 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
wędzony boczek 3 dag
żurawina
woda zimna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kisz lotaryński

Masło i sól dodaj do mąki razem z wodą i posiekaj nożem do powstania suchej kruszonki. Masę zagnieć na gładkie ciasto. rozwałkuj. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Schłodz przez godzinę w lodówce. Jaja wymieszaj ze śmiataną. Dodaj starty ser i tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Żurawinę ułóż na cieście, zalej masą z jajek, sera i śmietany. Kisz piecz przez 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupko na suchej patelni. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj kisz z boczkiem, przybrany świeżym tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak