Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rabarbar
3 łodygi -
woda
1/2 litra -
skrobia
3 łyżeczki -
słodzik
do smaku -
amaretto
Przepis i sposób przygotowania kisiel z rabarbaru z syropem amaretto
Wodę zagotować dodać rabarbar i gotować 5-10 minut aż rabarbar zacznie się rozpadać.
W szklance wymieszać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą z małą ilością wody. Wlać do gotującego się rabarbaru, ciągle mieszać aż zgęstnieje.
Zdjąć z gazu, wlać syrop barmański o smaku amaretto, dosłodzić słodzikiem lub cukrem wg uznania. Smakuje na ciepło i na zimno, sam lub z jogurtem naturalnym bądź śmietaną.
Smacznego.
Komentarze (10)