Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel porzeczkowo-żurawinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsty sok z porzeczek 250 ml (domowy)
sok z żurawiny 250 ml (kupny)
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 1 czubata lyzka
herbatniki 4 do dekoracji
cukier waniliowy 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel porzeczkowo-żurawinowy

Na 3 porcje:

W garnuszku wymieszać sok z porzeczek i sok żurawinowy, wsypać cukier waniliowy, zamieszać. Postawić na gazie i zagotować.
Do kubeczka wlać 100 ml wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać.
Gdy soki się zagotują, wlać mieszaninę z mąki i wody, zamieszać szybko, trzymać na ogniu do zagotowania. Gorący kisiel rozlać do miseczek lub pucharków, zostawić do lekkiego ostudzenia. 1 herbatnik pokruszyć i posypać wszystkie porcje kisielu, do każdej włożyć po jednym całym herbatniku i podawać ciepły lub ostudzony, w zależności od upodobań.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.12.2013 16:54
świetny sposób na kisiel :)
Wafelek2601 12.11.2013 17:11
Wygląda przepysznie
Katarzyna59 11.07.2013 07:11
bardzo fajny
adelajda 13.06.2013 22:23
z żurawiną pycha
Monika-twin 13.06.2013 18:18
ale pyszny kisielek musi byc
jozefinach 13.06.2013 18:09
Bardzo fajna propozycja domowego kisielu.
Łucja 13.06.2013 13:45
bardzo mi się podoba ten kisiel :)
kamyk 13.06.2013 13:39
bardzo zdrowy deser
Megg 13.06.2013 13:35
przepyszny deserek
aisoglam 13.06.2013 13:22
O! Pyszności :) Domowy kisiel to fajna sprawa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak