Kisiel mirabelkowy

Kisiel mirabelkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miracelki bez pestek

    2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • laska wanilii

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisiel mirabelkowy foto
Mirabelki myjemy na sitku i pozbywamy się pestek. Najwygodniej jest to zrobić przy użyciu drylownicy do wiśni. Jeśli takowa nie dysponujemy pozostaje nam ręcznie wyciąganie pestek i trochę cierpliwości.
Krok 2 - Kisiel mirabelkowy foto
Owoce zalewamy wodą lub opcjonalnie sokiem owocowym np. jabłkowym. Dodajemy laskę wanilii. Z powodzeniem możemy użyć takiej z której wydrążyliśmy już nasionka i dodaliśmy do czegoś innego ;) owoce gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu aż będą miękkie. Dosładzamy do smaku.
Krok 3 - Kisiel mirabelkowy foto
Dwie łyżki maki ziemniaczanej rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do owoców, cały czas mieszając, aż kisiel stężeje.
Rozlewamy do miseczek. Serwujemy np. z kleksem bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.08.2015 22:06
ekstra deser :)
bogusia 82 20.08.2015 20:30
uwielbiam mirabelki, taki kisiel musi być pyszny:)
Renata9 20.08.2015 15:09
Smaczny kisiel.
Agnieszka-87-25 20.08.2015 14:37
wow ale smaki
Aleksandra/Olcia 20.08.2015 14:08
uwielbiam mirabelki! lata ich nie jadłam....
Wafelek2601 20.08.2015 14:00
Bardzo dobry
monika141 20.08.2015 13:26
pyszny kisielek
Joannasz3190 20.08.2015 13:05
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat