Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel mirabelkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miracelki bez pestek 2 szklanki
woda 2 szklanki
laska wanilii 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel mirabelkowy

Kroki postępowania

1
Mirabelki myjemy na sitku i pozbywamy się pestek. Najwygodniej jest to zrobić przy użyciu drylownicy do wiśni. Jeśli takowa nie dysponujemy pozostaje nam ręcznie wyciąganie pestek i trochę cierpliwości.
Krok 1 - Kisiel mirabelkowy foto
2
Owoce zalewamy wodą lub opcjonalnie sokiem owocowym np. jabłkowym. Dodajemy laskę wanilii. Z powodzeniem możemy użyć takiej z której wydrążyliśmy już nasionka i dodaliśmy do czegoś innego ;) owoce gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu aż będą miękkie. Dosładzamy do smaku.
Krok 2 - Kisiel mirabelkowy foto
3
Dwie łyżki maki ziemniaczanej rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do owoców, cały czas mieszając, aż kisiel stężeje.
Rozlewamy do miseczek. Serwujemy np. z kleksem bitej śmietany.
Krok 3 - Kisiel mirabelkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.08.2015 22:06
ekstra deser :)
bogusia 82 20.08.2015 20:30
uwielbiam mirabelki, taki kisiel musi być pyszny:)
Renata9 20.08.2015 15:09
Smaczny kisiel.
Agnieszka-87-25 20.08.2015 14:37
wow ale smaki
Aleksandra/Olcia 20.08.2015 14:08
uwielbiam mirabelki! lata ich nie jadłam....
Wafelek2601 20.08.2015 14:00
Bardzo dobry
monika141 20.08.2015 13:26
pyszny kisielek
Joannasz3190 20.08.2015 13:05
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak