Kisiel litewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawiny

    35 dag
  • wody

    1 litr
  • cukru

    20 dag
  • mąki ziemniaczanej

    3 łyżki
  • śmietanki

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawiny przetrzeć przez sito. Wytłoczyny włożyć do wrzatku, wygotować, przecedzić. Wywar odsłodzić, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Odstawić z ognia i dodać surowy przecier z żurawin.
Kisiel można podawać zaraz po ostygnięciu, polany osłodzoną śmietanką, ewentualnie mlekiem zaciągniętym ubitymi z cukru żółtkami.

Smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 16.06.2011 17:23
mógłbym spróbować
Katarzyna99 21.05.2011 22:14
dobry
marcia71 09.05.2011 10:21
faktycznie smaczny
sundaytn 07.05.2011 00:21
ładny i pewnie smaczny
marcia71 29.04.2011 02:32
czemu litewski?
Monika192 01.02.2011 11:38
polecam
Pajecznik 18.11.2010 14:34
uwielbiam żurawinowy kisiel
agata1722 19.07.2010 12:20
bardzo efektownie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat