Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel egzotyczny z kokosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1/2 kg
grejpfrut duży czerwony
banan 1 dojrzały
cytryna 1 mała
pomarańcza 1 duża
cukier do smaku
wiórki kokosowe 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel egzotyczny z kokosem

Banana i gruszki obrać, utrzeć na największych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Wycisnąć sok z grejpfruta i pomarańczy zachowując cząsteczki miąższu.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w części soku grejpfrutowo-pomarańczowego.
Resztę soku dolać do utartych owoców.
Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba już kisielu dosładzać.
Owoce przełożyć do małego garnka, dodać wiórki kokosowe i postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać do zagotowania.
Kiedy zawrze, wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i soku - ogrzewać, stale mieszając, aż kisiel zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.01.2014 17:32
zdecydowanie zestaw składników i dodatek wiórków powoduje, że jest on dość egzotyczny :)
Bernadeta1 16.11.2012 00:24
Taki robiony egzotyczny kisiel,pychota
pajbek 14.11.2012 22:55
Jednym słowem: pyszne.
Poison1988 13.11.2012 11:40
połączenie składników brzmi na prawdę egzotycznie :) a do tego jak pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak