Kinder Country z pszenicą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    400 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • pszenica ekspandowana

    4 szkl
  • herbatniki

    150 g
  • czekolada biała

    1 tabliczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno ułożyć równomiernie część herbatników.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić.
200 ml kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać nożem, dodać następną warstwę herbatników.
Gorzką i mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Pozostałe 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać roztopione czekolady i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na herbatniki, całość posypać szklanką pszenicy. Schłodzić w lodówce.
trufelek
Ciasto chłodzić co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 26.01.2017 12:18
Bardzo lubię.
anulka69 09.01.2017 12:06
ciekawy przepis mniam, mniam
iziona 26.11.2016 12:51
Chętnie bym zjadła kawałek :)
Wiktoria29 25.11.2016 20:27
zjadłabym....
trufelek 25.11.2016 18:54
Polecam :) jest mega pyszne :)
noninka77 25.11.2016 17:14
Wspaniałe :)
Stenka 25.11.2016 16:59
s pszenica nie jadłam jeszcze
Bernadeta1 25.11.2016 16:57
super przepis, chętnie taki deserek zrobię
anka1988 25.11.2016 16:34
ciekawe ciasto
Janina 25.11.2016 15:33
Super deserek;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat