Kilimandżaro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    150 g
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    1,5 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • jajka

    3 szt

Krem

  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kilimandżaro foto
Ciasto: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
Krok 2 - Kilimandżaro foto
Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
Krok 3 - Kilimandżaro foto
Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką. Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Krok 4 - Kilimandżaro foto
Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (71)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:27
chetnie bym zjadła :)
Iza10 27.06.2017 11:38
ciasto wyszło super, dziekuje za przepis ;)
Jolanta40 12.04.2017 12:31
bardzo fajny przepis, muszę przygotować to ciasto
kloruś 16.03.2017 22:29
chętnie bym skosztowała!
anetaM18 24.02.2017 12:58
Babka palce lizać mniam pychotka.
pestka 14.02.2017 08:55
wygląda pięknie
mika3008 09.02.2017 10:33
Ehhh. Cudowne!
MonikaW 01.02.2017 14:41
Wspaniale ciasto
Laila2786 09.01.2017 17:09
wygląda bombowo, super ciacho.
cukiereczek 08.01.2017 19:49
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat