Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kieszonki

piersi z kurczaka 2 pojedyncze sztuki
figi 4-5 suszone
ser pleśniowy niebieski 40 g
pieprz czerwony 1 łyżeczka, suchy
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Gruszki

gruszki 2-3 twarde
masło 2 łyżki
miód 1-2 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz czerwony
rozmaryn świeży 1-2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką

Kroki postępowania

1
Figi pokrój drobno, ser pleśniowy również pokrusz lub pokrój w małe kawałki, wymieszaj razem, dodaj lekko rozgnieciony czerwony pieprz i odrobinę soli.
Krok 1 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
2
Piersi przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca, ma powstać kieszonka. Napełnij je farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
Krok 2 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
3
Piersi napełnij farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
Krok 3 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
4
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż piersi z każdej strony, tylko by się zrumieniły. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-25 minut.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj gruszki i smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj miód i ponownie smaż, powinny zmiękknąć. Dolej ocet, dodaj gałązki rozmarynu, czerwony pieprz. Gruszki duś, aż cały płyn odparuje, dopraw lekko solą.
Roladki podawaj z ciepłymi gruszkami.
Krok 4 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 23.11.2016 11:48
przepysznie to wszystko razem wygląda
Malinka 23.11.2016 09:08
Lubię takie smaki, świetne połączenie!
Ewelina1991 23.11.2016 08:53
pyszne danie
MAR3STA 22.11.2016 22:04
bardzo apetyczne danie
Iwusia 22.11.2016 22:02
takie połączenia to ja bardo lubie :)
Wiktoria29 22.11.2016 21:28
bardzo apetyczne
anka1988 22.11.2016 21:10
pyszne, wykwintne danie
RenataZ-et 22.11.2016 21:00
idealne połączenie :)
Edith85 22.11.2016 20:54
Pyszności
Renataj 22.11.2016 20:54
Fajne połączenie, już czuję ten rewelacyjny smak:)
adelajda 22.11.2016 20:33
smaczne :))
wyattearp 22.11.2016 19:10
Wow moje smaki
ben-ka 22.11.2016 16:57
Takie bym zjadła.
ilka01 22.11.2016 16:51
pyszności :)
Stenka 22.11.2016 16:33
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak