Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką

Ifa

Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kieszonki

  • piersi z kurczaka

    2 pojedyncze sztuki
  • figi

    4-5 suszone
  • ser pleśniowy niebieski

    40 g
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka, suchy
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka

Gruszki

  • gruszki

    2-3 twarde
  • masło

    2 łyżki
  • miód

    1-2 łyżki
  • biały ocet winny

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czerwony

  • rozmaryn świeży

    1-2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
Figi pokrój drobno, ser pleśniowy również pokrusz lub pokrój w małe kawałki, wymieszaj razem, dodaj lekko rozgnieciony czerwony pieprz i odrobinę soli.
Krok 2 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
Piersi przekrój wzdłuż, nie rozcinając do końca, ma powstać kieszonka. Napełnij je farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
Krok 3 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
Piersi napełnij farszem, zepnij kilkoma wykałaczkami. Mięso oprósz solą i czarnym, mielonym pieprzem.
Krok 4 - Kieszonki z figą, serem pleśniowym z karmelizowaną gruszką foto
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż piersi z każdej strony, tylko by się zrumieniły. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-25 minut.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj gruszki i smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj miód i ponownie smaż, powinny zmiękknąć. Dolej ocet, dodaj gałązki rozmarynu, czerwony pieprz. Gruszki duś, aż cały płyn odparuje, dopraw lekko solą.
Roladki podawaj z ciepłymi gruszkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 23.11.2016 11:48
przepysznie to wszystko razem wygląda
Malinka 23.11.2016 09:08
Lubię takie smaki, świetne połączenie!
Ewelina1991 23.11.2016 08:53
pyszne danie
MAR3STA 22.11.2016 22:04
bardzo apetyczne danie
Iwusia 22.11.2016 22:02
takie połączenia to ja bardo lubie :)
Wiktoria29 22.11.2016 21:28
bardzo apetyczne
anka1988 22.11.2016 21:10
pyszne, wykwintne danie
RenataZ-et 22.11.2016 21:00
idealne połączenie :)
Edith85 22.11.2016 20:54
Pyszności
Renataj 22.11.2016 20:54
Fajne połączenie, już czuję ten rewelacyjny smak:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat