Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiesełycia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa żytnia lub pół pac 500 gr
mąka pszenna 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 1
bulion warzywny 1
cebula 3
kminek
sól
majeranek
ziele angielskie 3

Przepis i sposób przygotowania na: Kiesełycia

Zrobić zakwas: pół kilo mąki razowej żytniej lub pół paczki płatków owsianych i 5 łyżek mąki pszennej.
Zalać przegotowaną letnią woda, dorzucić liść laurowy, 3 ząbki czosnku, łyżeczkę soli.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno się zacząć \"burzyć\" po 2 dniach.
Na trzeci dzień jest gotowy zakwas - musi być kwaśny, a na jego powierzchni powinien robić się delikatny, biały osad.
Zagotować około 2 litrów wody, dodać sporo kminku, majeranku liść laurowy, ziele angielskie i bulion. Do wrzątku wlać przez sito zakwas, ciągle mieszając.
Uwaga - łatwo się przypala, ale musi się zagotować.
Dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę (około 3 - 4 sztuki), doprawić wedle uznania. Jeść z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak