Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbaski kaszubskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 750 g
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
czosnek 3 ząbki
jałowiec 8 ziarenek
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
tymiane, 1/3 łyęczki
bulion warzywny 500 ml
śmietana 200 ml
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbaski kaszubskie

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso przekłądamy do miski, dodajemy zeszkoloną cebulę, przeciśnięte 3 ząbki czosnku, roztartą z solą gorczycę, jałowiec majeranek i tymianek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, następnie formujemy wałeczki o długości około 10 cm i średnicy 3 cm, Kiełbaski układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem i pieczemy w piekarniku do zarumienbienia (około 30 minut w 180 stopniach) Następnie przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i śmietaną, dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut, doprawiamy sos przeciśniętym jednym ząbekiem czosnku, solą i pieprzem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 11.05.2013 20:28
Iwonko kiełbaski są bardzo smaczne i polecam je, nie ma co zmaścić
Konczi 11.05.2013 19:54
robiłam takie kiełbaski ale także nie mam przepisu ... tylko moje nie miały jałowca i gorczycy
IwonaDD 11.05.2013 18:40
opis sugeruje bardzo smaczny przepis,szkoda,że nie jest to krok po kroku,bo czytając bardzo mnie zachęciły smaki,ale bałabym się, że zrobię coś nie tak.. może kiedyś dodasz .. poczekam :)))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak