Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa

    3 szt
  • ogórki kiszone

    3 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ser żółty

    10 dag
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
Kiełbasę /śląska, tradycyjna wiejska/ obieramy z osłonki i przekrawamy wzdłuż na pół. Ogórki kiszone również przekrawamy wzdłuż na pół odciskając lekko z wody/soku. Z papryk wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w szerokie paski. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim kolejno obok siebie: kiełbasę, paprykę, ogórki kiszone.
Krok 2 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
Na wierzchu układamy pokrojoną pozostałą paprykę oraz cebulę. Oprószamy solą.
Krok 3 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
Całość posypujemy startym żółtym serem /najlepiej ostrym/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy ok. 20 min.
Krok 4 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
Serwujemy na ciepło. Możemy podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
Jeśli lubimy ostrzejsze smaki kiełbasę możemy natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć ostrą papryką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 05.11.2015 18:32
chłopskie jadło - super
Ela15 12.06.2015 08:35
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat