Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kiełbasa 3 szt
ogórki kiszone 3 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula czerwona 1 szt
ser żółty 10 dag
masło 1 łyżeczka
sól do smaku

Porada

Jeśli lubimy ostrzejsze smaki kiełbasę możemy natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószyć ostrą papryką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką

Kroki postępowania

1
Kiełbasę /śląska, tradycyjna wiejska/ obieramy z osłonki i przekrawamy wzdłuż na pół. Ogórki kiszone również przekrawamy wzdłuż na pół odciskając lekko z wody/soku. Z papryk wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w szerokie paski. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim kolejno obok siebie: kiełbasę, paprykę, ogórki kiszone.
Krok 1 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
2
Na wierzchu układamy pokrojoną pozostałą paprykę oraz cebulę. Oprószamy solą.
Krok 2 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
3
Całość posypujemy startym żółtym serem /najlepiej ostrym/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy ok. 20 min.
Krok 3 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto
4
Serwujemy na ciepło. Możemy podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
Krok 4 - Kiełbasa zapiekana z ogórkami kiszonymi i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 05.11.2015 18:32
chłopskie jadło - super
Ela15 12.06.2015 08:35
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak