Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa z jelenia
Kiełbasa z jelenia będzie smakować najlepiej jeśli dziczyznę połączysz z boczkiem. Dzięki temu mięso będzie miejscami chudsze, a miejscami tłustsze.
Wyjątkowy smak kiełbasy z jelenia uzyskasz stosując aromatyczne zioła i przyprawy, którymi przesiąknie podczas peklowania, wędzenia i parzenia.
1. Mięso jelenia i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek. Farsz wyrabiać przez około 40 min.
2. Włożyć farsz do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
3. Kiełbaśnice (osłonki np. jelita) namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać farszem.
4. Kiełbasę wędzić przez około 3 godziny. Następnie parzyć w temperaturze 85 stopniach przez 20 minut.