Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa z jelenia

5.0
(51)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kiełbasa z jelenia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy wieprzowej. Mięso można dziś dostać w sklepach z dziczyzną, a także w dużych sklepach spożywczych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak samodzielnie zrobić kiełbasę z jelenia by zachwycić bliskich jej wyjątkowym smakiem. 

Składniki:

dziczyzna 650 g jelenia
Boczek wieprzowy 1 kg tłusty
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
czosnek 4 - 5 ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
woda 0,5 szkl
Pieprz w młynku Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa z jelenia

Kiełbasa z jelenia będzie smakować najlepiej jeśli dziczyznę połączysz z boczkiem. Dzięki temu mięso będzie miejscami chudsze, a miejscami tłustsze.

Wyjątkowy smak kiełbasy z jelenia uzyskasz stosując aromatyczne zioła i przyprawy, którymi przesiąknie podczas peklowania, wędzenia i parzenia. 

1. Mięso jelenia i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek. Farsz wyrabiać przez około 40 min.

2. Włożyć farsz do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na około 24 godziny.

3. Kiełbaśnice (osłonki np. jelita) namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać farszem.

4. Kiełbasę wędzić przez około 3 godziny. Następnie parzyć w temperaturze 85 stopniach przez 20 minut.

Wiesz już jak zrobić kiełbasę z jelenia :) Wypróbuj teraz inne przepisy pyszne, domowe wędliny np. swojską kiełbasę w słoikach, pieczoną szynkę wieprzową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xYz 20.10.2023 00:05
Dla takiej ilosci to szkoda wysilku i brudzenia sprzetu.
Czarnula666 24.05.2015 17:34
Super kiełbasa! Pychota:)
Ola1young 24.05.2015 12:23
a nie szkoda jelonka :(
Sroczka 23.05.2015 19:35
Pysznie wygląda ta kiełbasa, zjadłabym kawałek.
Łukasz15 23.05.2015 19:27
Rewelacyjna kiełbaska
Aleksandra/Olcia 23.05.2015 18:35
co ja bym dała za pętko takiej kiełbachy! nawet dieta nie stanęła by mi na przeszkodzie .pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak