Kiełbasa z jelenia

Kiełbasa z jelenia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dziczyzna

    650 g jelenia
  • Boczek wieprzowy

    1 kg tłusty
  • owoc jałowca

    1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    4-5 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona

    0,5 łyżeczka
  • majeranek

    0,5 łyżki
  • sól

  • sól peklowa

    1 łyżka
  • woda

    0,5 szkl
  • pieprz

  • pieprz ziołowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek.
Farsz wyrabiać przez ok 40 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić . ok 3 godziny. Następnie parzyć w temp 85 st przez 20 min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

24.05.2015 17:34
Super kiełbasa! Pychota:)

Ola1young

24.05.2015 12:23
a nie szkoda jelonka :(

Sroczka

23.05.2015 19:35
Pysznie wygląda ta kiełbasa, zjadłabym kawałek.

Łukasz15

23.05.2015 19:27
Rewelacyjna kiełbaska

Aleksandra/Olcia

23.05.2015 18:35
co ja bym dała za pętko takiej kiełbachy! nawet dieta nie stanęła by mi na przeszkodzie .pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat