Kiełbasa wieprzowa wędzona

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie ma nic lepszego niż tradycyjna domowa kiełbasa. Kiełbasa ta swoją kruchość będzie zawdzięczała naturalnemu dodatku - skruszaczowi. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kiełbasę:

  • łopatka wieprzowa

    750 gramów
  • Boczek wieprzowy

    250 gramów
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    20 gramów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • skruszacz do kiełbas

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak zrobić domową kiełbasę wędzoną?


1. Odmierz potrzebną ilość jelit (na 1 kg farszy - około 1,2 mb jelit). Jelita, które Ci zostaną, włóż do słoika i dodaj soli.

2. Jelita mocz przez około 3 godziny.

3. Mięso pokrój w grubszą kostkę. Oddziel mięso chudsze od tłustego.

4. Dodaj sól peklową.

5. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilkanaście godzin.

6. Chude mięso, zmiel na sicie o grubości 10 mm, tłuste mięso zmiel na sicie o grubości 4 mm.

7. Dodaj pieprz czarny.

8. Dodaj czosnek.

9. Dodaj skruszacz*.

10. Wszystko dokładnie wymieszaj, konsystencja ma być kleista (w razie potrzeby dodaj wody). Całość włóż do lodówki na kilka godzin.

11. Gotowy farsz nabij w jelito. Tak przygotowaną kiełbasę możesz już na tym etapie sparzyć lub uwędzić.

WĘDZENIE:

1. Kiełbasę osusz w najmniejszej ilości dymu, do uzyskania temperatury 32 stopnie w rdzeniu.

2. Wędź w dymie w temperaturze 60 stopni przez około 2 godziny, do uzyskania 50 stopni w rdzeniu.

3. Podpiekaj kiełbasę w temperaturze 90 stopni do uzyskania 72 stopni w rdzeniu.

 

* skruszacz użyj wg instrukcji zawartej na opakowaniu. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat