Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa wieprzowa wędzona
Jak zrobić domową kiełbasę wędzoną?
1. Odmierz potrzebną ilość jelit (na 1 kg farszy - około 1,2 mb jelit). Jelita, które Ci zostaną, włóż do słoika i dodaj soli.
2. Jelita mocz przez około 3 godziny.
3. Mięso pokrój w grubszą kostkę. Oddziel mięso chudsze od tłustego.
4. Dodaj sól peklową.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilkanaście godzin.
6. Chude mięso, zmiel na sicie o grubości 10 mm, tłuste mięso zmiel na sicie o grubości 4 mm.
7. Dodaj pieprz czarny.
8. Dodaj czosnek.
9. Dodaj skruszacz*.
10. Wszystko dokładnie wymieszaj, konsystencja ma być kleista (w razie potrzeby dodaj wody). Całość włóż do lodówki na kilka godzin.
11. Gotowy farsz nabij w jelito. Tak przygotowaną kiełbasę możesz już na tym etapie sparzyć lub uwędzić.
WĘDZENIE:
1. Kiełbasę osusz w najmniejszej ilości dymu, do uzyskania temperatury 32 stopnie w rdzeniu.
2. Wędź w dymie w temperaturze 60 stopni przez około 2 godziny, do uzyskania 50 stopni w rdzeniu.
3. Podpiekaj kiełbasę w temperaturze 90 stopni do uzyskania 72 stopni w rdzeniu.
* skruszacz użyj wg instrukcji zawartej na opakowaniu.