Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa wieprzowa wędzona

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie ma nic lepszego niż tradycyjna domowa kiełbasa. Kiełbasa ta swoją kruchość będzie zawdzięczała naturalnemu dodatku - skruszaczowi. 

Składniki:

Składniki na kiełbasę:

łopatka wieprzowa 750 gramów
Boczek wieprzowy 250 gramów
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
skruszacz do kiełbas

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa wieprzowa wędzona

Jak zrobić domową kiełbasę wędzoną?


1. Odmierz potrzebną ilość jelit (na 1 kg farszy - około 1,2 mb jelit). Jelita, które Ci zostaną, włóż do słoika i dodaj soli.

2. Jelita mocz przez około 3 godziny.

3. Mięso pokrój w grubszą kostkę. Oddziel mięso chudsze od tłustego.

4. Dodaj sól peklową.

5. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na kilkanaście godzin.

6. Chude mięso, zmiel na sicie o grubości 10 mm, tłuste mięso zmiel na sicie o grubości 4 mm.

7. Dodaj pieprz czarny.

8. Dodaj czosnek.

9. Dodaj skruszacz*.

10. Wszystko dokładnie wymieszaj, konsystencja ma być kleista (w razie potrzeby dodaj wody). Całość włóż do lodówki na kilka godzin.

11. Gotowy farsz nabij w jelito. Tak przygotowaną kiełbasę możesz już na tym etapie sparzyć lub uwędzić.

WĘDZENIE:

1. Kiełbasę osusz w najmniejszej ilości dymu, do uzyskania temperatury 32 stopnie w rdzeniu.

2. Wędź w dymie w temperaturze 60 stopni przez około 2 godziny, do uzyskania 50 stopni w rdzeniu.

3. Podpiekaj kiełbasę w temperaturze 90 stopni do uzyskania 72 stopni w rdzeniu.

 

* skruszacz użyj wg instrukcji zawartej na opakowaniu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak