kiełbasa wiejska

kiełbasa wiejska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka z kością

    10 kg
  • czosnek

    60 dag
  • woda

    1 litr
  • pelkosól

    180 gram
  • pieprz

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatkowo osłonki wieprzowo- rozmiar np 32.

Sposób przygotowania:
1) od szynki oddzielamy skórę!!
2) ze środka wykrawamy kości i miękki tłuszcz,
3)należy podzielić szynkę na kawałki o krawędzi 4cm
4) następnie oddzielamy mięsocałkowicie chude od miejsc tłustych.
5) Chude mięso należy zmielic naprzykład w maszynce do mielenia mięsa przez sitko 10mm.
6)Tłuste częśc miesa mielimy w maszynce przez sitko 4-5mm.
7)mięso, które jest zmielone już wkładamy do pojemnika dodajemy peklosól i przyprawy wg podanych proporcji na 10kg mięsa przypada 18 dag soli. Po przyprawieniu mieszamy ręcznie mięso do momentu, w którym kleista masa będzie nam odchodziła od dłoni.
8)Wymoczone i opłukane osłonki (lepiej kupić więcej gdyż czasem pękają) ciasno napełnić masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni , pęta kiełbasy o odcinkach 25cm przekładamy przez laski.


Wędzenie:
1)kiełbasę wiejską wędzimy w naszej mobilnej Grillo-Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55C przez 30 minut
2) nast. w dymie gęstym przez 60 minut.
3)Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut, aż osiągniemy brązową barwę.
Ogólnie wędzenie trwa kilka godzić .
Można wziąć kawałek na spróbowanie.

Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18C na przekroju będzie różowa, jeśli użyjemy zwykłej soli; kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko na przekroju (szarą plamkę).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

08.07.2012 19:49
takie swojskie są najlepsze:)

berys18

21.02.2012 09:36
swojska zawsze najlepsza

berys18

21.02.2012 09:36
swojska zawsze najlepsza

Smakosz6

15.09.2011 13:35
mniam

Emiliozo

18.08.2011 19:53
wiejska najlepsza

Ewelina47

06.08.2011 20:47
lubię zjeść z ćwikłą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat