Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa w osłonce

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,3 kilograma
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
pieprz 1/4 łyżeczki
woda zimna 70 ml.

Porada

Do kiełbasy użyłam 2 osłonki białkowe po 30 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa w osłonce

Mięso z szynki kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól, suchą żelatynę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy przez kilka minut. Osłonki wkładamy do ciepłej wody, pozostawiamy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki związujemy z jednej strony sznurkiem, napełniamy ścisło przygotowane mięso, związujemy z drugiej strony. Wstawiamy do lodówki na dwie doby, przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5-2 godziny w temperaturze 70-80 stopni. Kiełbasy wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lexusica 29.05.2018 13:12
Czy czas oczekiwania można skrócić do jednego dnia?
bogusia 82 04.02.2017 23:50
Dziękuję :)
Lexusica 29.05.2018 13:14
Czy czas oczekiwania można skrócić do jednego dnia?
Ola1young 01.02.2017 13:11
apetyczna domowa kiełbasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak