Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbasa swojska

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka 4 kg
szynka 1 kg
boczek surowy 1 kg
wołowina 1 kg
słonina 0,5 kg
bulion 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
czosnek 15 ząbków
saletra
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa swojska

1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
2. Boczek i słoninę przepuszczamy o najdrobniejszych oczkach.
3.Masę mięsną mieszamy z boczkiem , słoniną solą , saletrą i przyprawami utłuczonymi w możdzierzu, oraz czosnkiem roztartym z solą.
4.Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę.
5.Napełniamy jelita formując kiełbaski długości 30-40 cm i nakłuwamy je.
6.Rozwieszamy na kijach i suszymy przez około 6 godzin w chłodnym i przewiewnym miejscu.
7.Wędzimy około 6-8 godzin ciepłym dymem.
8. Po wędzeniu rozwieszamy i suszymy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 28.03.2017 12:05
Oj chęci mi pani narobiła.. uwielbiam swojską kiełbaskę.
Ela15 26.01.2016 17:39
bardzo lubię taką kiełbaskę
Róża1 21.09.2015 21:49
na pewno przepyszna :-).
Jagódka77 20.09.2015 12:57
swojska kiełbasa jest najlepsza
ania2610 19.09.2015 19:46
wędzone, pyszne i domowe - same wspaniałości!
irenka 18.09.2015 21:58
pyszna bo domowa
Maridka19 18.09.2015 20:44
Oj tak swojska kiełbaska najlepsza :) Niedługo też właśnie będę robiła domową kiełbaskę :)
adelajda 18.09.2015 18:03
Pysznie u Ciebie :)
paulette17 18.09.2015 17:07
swojskie jest najlepsze ! i najzdrowsze ! Super :)
marcia7 18.09.2015 16:04
taka jest najlepsza
Justi2401 18.09.2015 15:12
Wspaniałości! Ale bym sobie zjadła taką kiełbaskę :D
ben-ka 18.09.2015 14:40
Noooooo super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak