Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa słoikowa Magdy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki 2 kg
czosnek 5 ząbków
sól 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa słoikowa Magdy

Kroki postępowania

1
Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma.
Krok 1 - Kiełbasa słoikowa Magdy foto
2
Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut.
Krok 2 - Kiełbasa słoikowa Magdy foto
3
Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.
Krok 3 - Kiełbasa słoikowa Magdy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 03.05.2013 09:06
Więc tak :) Kiełbasa świetna i zdrowa :) też taką robię, ale ma nieco inny kolor, być może jest to związane z tym, że po pierwszej pasteryzacji, gdy słoiki ostygną odkręcam je i dolewam przegotowanej wody, następnie zakręcam i ponownie pasteryzuję - wtedy u góry robi się taka smaczna galaretka :) Pani Henryko - wedle prośby dostała Pani ode mnie minusa (więc proszę nie zarzucać tego autorce przepisu), rozumiem że kolor kiełbasy może się Pani nie podobać - każdy ma subiektywną ocenę, ale po co tyle złości z tego powodu przelewać to już nie rozumiem.. czasami warto sobie dać na wstrzymanie, po co robić sobie wrogów. Przepis jest rzetelny, dobrze opisany, ze ślicznymi zdjęciami, więc czego chcieć więcej?
Izabela/bella81 06.04.2013 22:35
A mi się kiełbasa podoba i chętnie bym spróbowała :) Apetyczne zdjęcie.
Iwona32 02.04.2013 09:02
no no ciekawy przepis...
mysza75 01.04.2013 21:43
Konczi przykro mi bardzo że dostałaś minusa. Nie ode mnie zapewniam. Bardzo przykra sytuacja :-(
Konczi 01.04.2013 15:14
:) widzę że ja również zminusowana bo mi domowe smakołyki smakują - bardzo dziękuję :)
mysza75 31.03.2013 18:57
Pani Henryko pani nie dostała ode mnie minusa ale od kogoś innego. Od kogo nie wiem. Ode mnie dostanie pani teraz minusa. Nie za komentarz na temat mojej kiełbasy ale wieczne czepialstwo. Ja rozumiem że pani nie podoba się coś. Gdyby wszyscy robili tak jak pani to byłby portal wiecznej krytyki, ubliżeń, a chyba nie o to chodzi. Czy ja pani pisze że pani pierogi mi się nie podobają, nie piszę, a nie wyglądają apetycznie. Po prostu chyba nie o to chodzi żebyśmy się nawzajem krytykowali. Życzę pani Wesołych świąt i może warto ten świąteczny czas spędzić z rodziną i nie krytykować innych :-)
Alex_M 31.03.2013 17:52
przepyszna!!
Henryka2 31.03.2013 16:34
Dziękuję za zminusowanie. A apetyczne kiełbasy słoikowe w sieci są, wystarczy spojrzeć aby zobaczyć różnicę.Nie będzie dla mnie wyrzeczeniem obejście się smakiem w tym przypadku, po prostu nie mam na nią smaku. Liczę na następnego minusa, ale niezależnie od ilości otrzymanych minusów, zdania nie zmienię.
adelajda 31.03.2013 13:38
domowa najlepsza !
mysza75 31.03.2013 13:08
Dorota dzięki na miłe słowa bo to co piszesz to racja. Mięso od szynki nie było tłuste. A boczku tam nie dałam. Ty wiesz że kiełbasa była dobra bo ją jadłaś. Pani Henryka może obejść się smakiem.:-)
Dorota37 31.03.2013 13:04
Pani Henryko jak mięso od szynki może być tłuste.Boczek to rozumiem może być tłusty, ale tam było czyste mięso. Surowe mięso się nie je żeby miało wyglądać apetycznie. A kiełbaska zapewniam że była rewelacyjna.
Henryka2 30.03.2013 21:20
Przepraszam, ale nie wygląda apetycznie.Może zbyt tłuste mięso?
gosia561 30.03.2013 20:46
ale smakowita
Janina 30.03.2013 20:39
Najlepsze własne wyroby
Konczi 30.03.2013 19:46
Lubię takie smakołyki domowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak