Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa słoikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
łopatka bez kości 1 kg
ząbek czosnku 4-6 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 2-3 łyżeczki
majeranek 3 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki

Porada

Sól peklującą dajemy w ilości 18g na kilogram mięsa. Można dać zwykłą sól. Tak zawekowana kiełbasa może być przechowywana nawet kilka miesięcy w chłodzie. Najbardziej nadają się słoiki bez zwężenia przy nakrętce.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa słoikowa

Mięso mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, majeranek i sól peklującą. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików do 2/3 wysokości.Zakręcamy słoiki wkładamy do garnka z ilością wody zakrywającą mięso. Gotujemy na małym ogniu godzinę od momentu aż zacznie wrzeć. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po 24 godzinach ponownie gotujemy godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia i możemy jeść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.08.2015 10:01
najlepsza domowa wędlinka :)
Justi2401 08.08.2015 09:11
Ale pyszna, domowa kiełbaska :)
Damiano
Damiano 08.08.2015 06:38
bardzo dobra
Łukasz15 07.08.2015 22:16
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak