Kiełbasa schabowa z zielonym pieprzem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • schab bez kości

    500 gram
  • sól peklowa

    1.5 łyżeczki
  • sól morska

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz zielony

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek

    5 ząbków
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda

    3/4 szklanki
  • żelatyna

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mięso z łopatki zmielić w maszynce z siatką o małych oczkach. Mięso ze schabu pokroić w plastry a następnie w paski
Czosnek przecisnąć przez praskę. Zielony pieprz lekko posiekać nożem. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wymieszać.
Wlać mieszaninę do mięsa i dobrze wymasować. Mieszać około 10 minut aż mięso będzie kleić się do ręki.
Osłonkę białkową( 80 cm) przeciąć na trzy części i namoczyć w zimnej wodzie.
Zawiązać bawełnianą nicią z jednej strony, napchać mięsa tak żeby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem i ciasno zawiązać drugi koniec. Z tej porcji mięsa wyjdą trzy kiełbasy o długości ok. 17 cm.
Kiełbasy włożyć do lodówki na dobę. Następnie włożyć je do garnka zalać wodą i nie doprowadzając do wrzenia, parzyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny 10 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i dobrze schłodzić.
Jeżeli nie posiadamy termometru to obserwujemy wodę. Jak pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień gazu do minimum. Przykryć i obserwować żeby woda nie zagotowała się.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 21.07.2015 12:17
zabieram przepis
Aannkaa82 20.07.2015 11:11
Super taka domowa wędlinka :) muszę wypróbować :)
ben-ka 20.07.2015 10:45
Taka swojska musiała wybornie smakować.
w mojej kuchni 20.07.2015 10:22
pyszne jedzonko do zjedzenia
IZABELA29 20.07.2015 10:02
mniam przepysznie
krokus 20.07.2015 09:56
apetyczna kiełbasa
Motorek 20.07.2015 08:52
pyszna kiełbaska
adelajda 20.07.2015 08:30
domowa wędlinka najlepsza :)
monikaT83 19.07.2015 22:42
aromatyczna pyszna domowa wędlinka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat