Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa schabowa z zielonym pieprzem
Mięso z łopatki zmielić w maszynce z siatką o małych oczkach. Mięso ze schabu pokroić w plastry a następnie w paski
Czosnek przecisnąć przez praskę. Zielony pieprz lekko posiekać nożem. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wymieszać.
Wlać mieszaninę do mięsa i dobrze wymasować. Mieszać około 10 minut aż mięso będzie kleić się do ręki.
Osłonkę białkową( 80 cm) przeciąć na trzy części i namoczyć w zimnej wodzie.
Zawiązać bawełnianą nicią z jednej strony, napchać mięsa tak żeby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem i ciasno zawiązać drugi koniec. Z tej porcji mięsa wyjdą trzy kiełbasy o długości ok. 17 cm.
Kiełbasy włożyć do lodówki na dobę. Następnie włożyć je do garnka zalać wodą i nie doprowadzając do wrzenia, parzyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny 10 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i dobrze schłodzić.