Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa rybna w galarecie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

sandacz 1.1/2 kg
bułka czerstwa 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

wywar

marchewki 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 4 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka

Porada

Ryby mogą być różne , ale najbardziej smakuje sandacz lub sum

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa rybna w galarecie


Rybę sparzyć w gorącej wodzie. Usunąć ości .Rybę przekręcić przez maszynkę razem z namoczonymi i odciśniętymi bułkami i cebulą. Do tego dodać posiekane jajka na twardo. Sól, pieprz, natkę pietruszko drobno posiekanej. Masę dobrze wymieszać, uformować wałek jak kiełbasa. Owinąć ściśle w czyste i cienkie płótno. Końce związać nitką.

Kiełbaskę włożyć do wrzącego wywaru i gotować na maleńkim ogniu około 0,5 godziny. Po ugotowaniu kiełbaskę wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia a odcedzony wywar doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżeczek żelatyny. Stężałą kiełbaskę wyjmujemy z płótna, kroimy w plastry grubości 2 cm. Układamy na półmisku , dekorujemy cytryną, jajkiem gotowanym , marchewką i natką pietruszki. Na koniec zalewamy tężejącym wywarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 11.05.2016 15:23
bardzo fajny przepis
Agnieszka-87-25 11.05.2016 14:23
bardzo fajna
Renataj 10.05.2016 21:50
Interesujący pomysł - takiej wędlinki jeszcze nie jadłam.
krokus 10.05.2016 21:32
Nie powiem ...ciekawe bardzo i fajnie wygląda
mirosława4 10.05.2016 21:08
interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak