Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa rybna w galarecie
Rybę sparzyć w gorącej wodzie. Usunąć ości .Rybę przekręcić przez maszynkę razem z namoczonymi i odciśniętymi bułkami i cebulą. Do tego dodać posiekane jajka na twardo. Sól, pieprz, natkę pietruszko drobno posiekanej. Masę dobrze wymieszać, uformować wałek jak kiełbasa. Owinąć ściśle w czyste i cienkie płótno. Końce związać nitką.
Kiełbaskę włożyć do wrzącego wywaru i gotować na maleńkim ogniu około 0,5 godziny. Po ugotowaniu kiełbaskę wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia a odcedzony wywar doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżeczek żelatyny. Stężałą kiełbaskę wyjmujemy z płótna, kroimy w plastry grubości 2 cm. Układamy na półmisku , dekorujemy cytryną, jajkiem gotowanym , marchewką i natką pietruszki. Na koniec zalewamy tężejącym wywarem.