Kiełbasa biała grubo mielona

Kiełbasa biała grubo mielona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • filet z indyka

    1/2 kg
  • boczek

    1 kg świeży
  • mięso wieprzowe bez kości

    2 kg od szynki
  • czosnek

    8 ząbków
  • sól

    1 łyżka
  • majeranek

    3 łyżki
  • woda

    1/2 litra
  • jelita

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże.
Krok 2 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
Krok 3 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita.
Krok 4 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 14.05.2014 19:52
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat