Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa biała grubo mielona

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
filet z indyka 1/2 kg
boczek 1 kg świeży
mięso wieprzowe bez kości 2 kg od szynki
czosnek 8 ząbków
sól 1 łyżka
majeranek 3 łyżki
woda 1/2 litra
jelita 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa biała grubo mielona

Kroki postępowania

1
Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże.
Krok 1 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
2
Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
Krok 2 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
3
Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita.
Krok 3 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto
4
Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.
Krok 4 - Kiełbasa biała grubo mielona  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.05.2014 19:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak