Przepis i sposób przygotowania na: Keto deser stracciatella z orzechami
Przepis na pyszny deser straciatella z orzechami na bazie śmietanki, serka mascarpone i masła orzechowego z dodatkiem czekolady deserowej.
Bogaty w tłuszcze oraz ubogi w węglowodany skład sprawia, że jest to świetny wybór dla wszystkich osób na diecie ketogenicznej.
KROK 1. Gorzką czekoladę (min. 95 % kakao) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Schłodzony serek mascarpone łączymy ze schłodzoną śmietanką oraz cukrem pudrem z erytrytolu*. Powstałą masę dzielimy na dwie części.
* Erytrytol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.
** Ilość słodzika dopasujmy do upodobań smakowych.
KROK 2. Jedną część łączymy z masłem orzechowym, a do drugiej wsypujemy kawałki czekolady. W szklance, pucharku lub słoiku* układamy warstwowo krem orzechowy oraz krem stracciatella. Wierzch możemy dodatkowo posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
* Deser przegotowany w słoiku możemy zabrać do pracy na drugie śniadanie.