Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ketchup z cukinii to świetna alternatywa dla tego tradycyjnego z pomidorów, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Sprawdźcie do jakich potraw warto go dodać! 

Składniki:

cukinia 1,5 kg obranej wydrążonej
cebula 0,5 kg
cukier 2 szklanki
ocet 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 400 gram
sól 1 garść

Porada

Ostrożnie z pieprzem cayenne - dodając 1 łyżeczkę wychodzi pikantny

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii przygotowany w domowym zaciszu to zdecydowanie lepsza alternatywa dla tradycyjnego ketchupu pomidorowego kupionego w sklepie. Ketchup z cukinii warto przygotować w sezonie, kiedy cukinia jest tania lub kiedy nie wiecie, jakie dania lub przetwory można z niej przygotować. W smaku ketchup jest lekko słodkawy i bardzo delikatny, co podkreślają dodane do niego przyprawy. Jeśli zastanawiacie się, do czego dodać ketchup z cukinii, to świetnie sprawdzi się on jako dodatek do frytek, burgerów, marynat mięsnych czy sosów. 

Ketchup z cukinii przepis: 

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystko zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Nie odciskać
Krok 1 - Ketchup z cukinii foto
2
Gotować na papkę, następnie dodać cukier i ocet i gotować jeszcze 20 minut
Krok 2 - Ketchup z cukinii foto
3

Następnie dodać koncentrat i pozostałe przyprawy. Gotować 20 minut co jakiś czas mieszając

Krok 3 - Ketchup z cukinii foto
4
Całość zmiksować
Krok 4 - Ketchup z cukinii foto
5
Jeszcze ciepły ketchup przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut
Krok 5 - Ketchup z cukinii foto

Do przygotowania ketchupu z cukinii przydadzą Wam się: 

Papryka czerwona słodka mielona
Chili pieprz cayenne

Pieprz czarny mielony

Ketchup z cukinii dzięki swojemu smakowi ma bardzo wszechstronne zastosowanie, dzięki czemu może być ciekawym dodatkiem do różnorodnych potraw, szczególnie powinien przypaść do gustu osobom poszukującym nowych smaków.

Sprawdźcie inne przepisy na przetwory z cukinii:

Pikantna sałatka z cukinii 
Sałatka z cukinii na zimę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.08.2014 13:34
Nie wiedziałam, że z cukinii można zrobić keczup. I to w sumie w prosty sposób. Chętnie spróbuję, jeśli jeszcze cukinia będzie w ogrodzie.
Natalija 28.08.2014 17:25
jak "dorwę" cukinię, to na pewno wypróbuję :)
Rysia 28.08.2014 12:48
Ciekawy pomysł.
molanka 28.08.2014 10:00
coś nowego i oryginalnego
Pietruszka 28.08.2014 09:13
fajnie wygląda
Noruas 28.08.2014 09:05
pomysłowy przepis
gosia1988 28.08.2014 09:04
pomysłowe - muszę taki zrobić
Lis 28.08.2014 08:55
Super Pomysł- muszę koniecznie wypróbować:)
Ewelina1991 28.08.2014 08:48
bardzo ciekawy przepis;)
monikalangier 28.08.2014 08:24
ciekawe połąćzenie
dwa pokoje z kuchnią 28.08.2014 06:51
wypróbuję, bo cukinia faszerowana, leczo i w cieście już mi bokiem wychodzi
halinah 28.08.2014 00:47
ciekawy pomysł :)
Megg 27.08.2014 23:28
hmm z cukinii jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :-)
Wafelek2601 27.08.2014 23:12
Wygląda bardzo smacznie
ben-ka 27.08.2014 22:31
Ciekawy przepis jak mi cukinia podrośnie,to pewnie się skuszę i zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak