Ketchup z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1,5 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • cukier

    2 szklanka
  • ocet

    1 szklanka
  • słodka papryka

    1 łyżeczka
  • Cayenne

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    400 g
  • sól

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy.

Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.

Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut.

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu.

Miksujemy całość i przelewamy do słoiczków.

Pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 23.07.2013 18:44
właśnie wykorzystuję przepis :)
Mysiunia 05.11.2012 18:29
z przyjemnością wypróbuję :)
Fiffi 09.09.2012 20:58
cukinii ma być 1,5 kg już bez pestek, gotowej do starcia?
Grażyna8 24.08.2012 12:40
zdecydowanie mogę polecić ten przepis, sama chciałam go dodać, ale skoro już jest... Pyszna pasta do kanapek, wędlin, serw i mięs!
Habibi 23.08.2012 12:57
Ja bardzo podobny ketchup robię od wielu lat - jest naprawdę smaczny.
Mienta 11.08.2012 23:01
wiola333, wystarczy się odważyć i wypróbować :) cukinii w nim nie czuć a jest pyszny :)
wiola333 11.08.2012 20:10
było by ok gdyby nie ta cukinia, coś mnie nie przekonuje ale może komuś posmakuje , ciekwy pomysł , więc smacznie dam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat