Ketchup z cukinii

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ketchup

  • cukinia

    1.5 kilogram
  • koncentrat pomidorowy

    400 gramów
  • pomidory pelati

    400 gramy
  • cebula

    0.5 kilogram
  • ocet spirytusowy

    200 mililitrów
  • cukier

    350 gramów
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    0.5 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
* waga po obraniu

Jagódka17
Ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat