Ketchup śliwkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • pomidory

    3 kg
  • cebula czerwona

    1 kg
  • pieprz ziarnisty

    1 łyżeczka
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • liście laurowe

    2-3 szt.
  • cukier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cynamon mielony

    do smaku
  • ocet jabłkowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, osączyć, obrać ze skórek i grubo pokroić wprost do garnka.
Włączyć pod nim gaz i ogrzewać, na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie dodać do pomidorów obraną i posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki wydrylowane z pestek oraz nieco soli i octu jabłkowego.
Dusić pod przykryciem, aż pomidory i śliwki się rozgotują - miksować na gęsty sos, przetrzeć przez sito.
Do sosu dodać cynamon i wyciśnięty lub utarty na drobnej tarce czosnek.
Dusić, aż ketchup osiągnie ulubioną konsystencję, doprawić ostatecznie do smaku octem jabłkowym, cukrem i solą.
Sosem napełnić małe słoiczki i zapasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 03.09.2012 23:58
Ciekawe zestawienie składników - warto spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat