Ketchup domowy

Ketchup domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory podłużne

    4 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • ocet winny

    50 ml
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • papryka mielona ostra

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy.
Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.
Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

22.09.2016 20:36
wygląda fachowo

artur7

04.11.2013 18:11
cynamon jako dodatek ciekawe

mufinka79

28.10.2013 17:09
Domowy ketchup najlepszy i najzdrowszy :) Pyszności!

Ola1984

28.10.2013 13:35
Robię domowy ketchup i jest o niebo lepszy od tego sklepowego :) Pysznie.

Joannasz3190

28.10.2013 13:34
Nie ma jak domowy :)

Melania

28.10.2013 12:49
W tym roku nie robiłam, ale zwykle robię ketchup domowy :)

Margaretkaw

28.10.2013 12:42
Robię bardzo podobnie ;)

iwi

28.10.2013 12:24
Domowy bije ten sklepowy

adelajda

28.10.2013 12:13
Taki domowy najlepszy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat