Ketchup domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory podłużne

    4 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek ząbki

    4 szt
  • ocet winny

    50 ml
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy.
Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.
Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.09.2016 20:36
wygląda fachowo
artur7 04.11.2013 18:11
cynamon jako dodatek ciekawe
mufinka79 28.10.2013 17:09
Domowy ketchup najlepszy i najzdrowszy :) Pyszności!
Ola1984 28.10.2013 13:35
Robię domowy ketchup i jest o niebo lepszy od tego sklepowego :) Pysznie.
Joannasz3190 28.10.2013 13:34
Nie ma jak domowy :)
Melania 28.10.2013 12:49
W tym roku nie robiłam, ale zwykle robię ketchup domowy :)
Margaretkaw 28.10.2013 12:42
Robię bardzo podobnie ;)
iwi 28.10.2013 12:24
Domowy bije ten sklepowy
adelajda 28.10.2013 12:13
Taki domowy najlepszy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat