Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup domowej produkcji
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i na wolnym ogniu gotujemy tak by zmiękły, następnie przecieramy je przez sitko lub mielimy blenderem. Następnie dodajemy cukier, sól, paprykę słodką oraz ostrą, ocet winny, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i imbir. Mieszamy i czekamy aż woda odparuje i ketchup zgęstnieje.
Jest to dość duża ilość ketchupu więc warto przełożyć do kilku słoików i zawekować, co czynimy następująco:
Nakładamy ketchup do słoika lecz nie do pełna a tak by zajmował on około 90% objętości. Pamiętajmy by nakrętki oraz słoik dobrze osuszyć.
Następnie słoiki wkładamy do szerokiego garnka i zalewamy wodą tak by zakrętka i kawałek słoika wystawały poza powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Wyciągamy słoiki z garnka i zostawiamy na około 10 godzin, jeśli po tym czasie wieczko słoika lekko się zapadło to znaczy że wszystko się powiodło. Ketchup należy przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)