Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup Babuni

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
cebula 0,5 kg
czosnek 3 ząbki
cukier 350 g
ocet 0,5 szklanka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól 1 łyzeczka
czosnek 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup Babuni

Pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki.

Przekładamy je do dużego garnka z podwójnym dnem i smażymy aż się rozpadną ( u mnie około 3,5 godziny).

Od czasu do czasu mieszamy.

Następnie dodajemy cukier, ocet oraz wszystkie przyprawy.

Dusimy około 2 godziny aż całość zgęstnieje.

Następnie całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego i gorące przelewamy do słoiczków.

Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.04.2013 09:48
Swój jest zawsze lepszy i zdrowszy niż kupny,ale pomidory obierasz ze skóry przed smażeniem,czy potem przecierasz przez sito??
reniatka 16.11.2012 15:49
boski
-Natka- 13.10.2012 12:44
taki domowy ketchup jest najlepszy. Szkoda, że nie zrobiłam chociaż kilku buteleczek kiedy pomidory były jeszcze pyszne.
Betka 13.10.2012 09:18
nie ma to jak własnej roboty ketchup;)
Habibi 13.10.2012 08:17
Niezwykle zachęcająco wygląda :) Piękne, ciepłe i nastrojowe zdjęcie :)
caffee_tea 12.10.2012 23:21
ciekawe przepis ; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak