Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup aromatyczny pomidorowo-porzeczkowy bez octu

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
porzeczki czerwone 2 kg
cebula 1 kg
cukier 1,5 szkl.
olej 1/2 szkl.
pieprz mielony
Cynamon mielony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
liście laurowe mielone
goździki mielone
czosnek 5 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup aromatyczny pomidorowo-porzeczkowy bez octu

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać na sicie, osączyć i dodać do pomidorów.
Cebulę pokroić w dużą kostkę - dodać do garnka.
Ogrzewać pod przykryciem, na średnim płomieniu, aż pomidory i porzeczki puszczą sok.
Odkryć i dodać olej oraz przyprawy.
Gotować do czasu, aż nadmiar płynu odparuje - zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Przecier doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Zagotować i gorący przekładać do średnich słoiczków.
Zapasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.03.2015 10:33
UWAGA - Do tego przepisu mozna wykorzystać pomidory konserwować lub dobrej jakości przecier pomidorowy (nie koncentrat!) - wypróbowane :) ... i odpada przeciętnie pomidorów, przez co jest połowę mniej pracy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak