Kęski z kurczaka z sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Filety

  • filety z kurczaka

    2 podwójne sztuki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 opakowanie
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka

  • płatki kukurydziane

  • olej

  • jajko

    3-4 sztuki

sos czosnkowy

  • jogurt naturalny

    1 kubek
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej lniany

    2 łyżki
  • oregano

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Zaczynamy najpierw od przygotowania sosu czosnkowego.Na sitko o drobnych oczkach wykładamy jogurt naturalny a sitko wieszamy nad miseczką.Robimy to w celu "odwodnienia" jogurtu.Dlatego ważne jest, aby użyć sitka z drobnymi oczkami,bo inaczej za dużo jogurtu przeleci nam przez sitko i niewiele nam go zostanie.Odstawiamy na bok jogurt na około godzinę.W tym czasie zrobi nam się gęsty, taki jak serek do smarowania pieczywa.Jak już jest gotowy to dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę składników i dokładnie mieszamy.

Filety myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błon.Kroimy w paseczki. Jajka roztrzepujemy w misce, w osobnych miskach przygotowujemy mąkę i bułkę tartą wraz z płatkami kukurydzianymi wcześniej zmielonymi w maszynce do mięsa.Panierujemy kurczaka w kolejności: maka,jajko,bułka tarta.Blaszkę od piekarnika smarujemy olejem i układamy kęski.Pędzelkiem z olejem smarujemy każdy kawałek.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 07.03.2017 13:42
Wygląda pysznie
Ela15 09.02.2017 10:58
bardzo dobre
Wacław 27.01.2017 11:55
dla mnie pycha ! :-)
Futka 27.01.2017 11:01
Same pyszności :)
Małgorzata92 27.01.2017 10:47
Uwielbiam :)
mirosława4 27.01.2017 09:44
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat