Przepis i sposób przygotowania na: Kęski z kurczaka z sosem czosnkowym
Zaczynamy najpierw od przygotowania sosu czosnkowego.Na sitko o drobnych oczkach wykładamy jogurt naturalny a sitko wieszamy nad miseczką.Robimy to w celu "odwodnienia" jogurtu.Dlatego ważne jest, aby użyć sitka z drobnymi oczkami,bo inaczej za dużo jogurtu przeleci nam przez sitko i niewiele nam go zostanie.Odstawiamy na bok jogurt na około godzinę.W tym czasie zrobi nam się gęsty, taki jak serek do smarowania pieczywa.Jak już jest gotowy to dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę składników i dokładnie mieszamy.
Filety myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błon.Kroimy w paseczki. Jajka roztrzepujemy w misce, w osobnych miskach przygotowujemy mąkę i bułkę tartą wraz z płatkami kukurydzianymi wcześniej zmielonymi w maszynce do mięsa.Panierujemy kurczaka w kolejności: maka,jajko,bułka tarta.Blaszkę od piekarnika smarujemy olejem i układamy kęski.Pędzelkiem z olejem smarujemy każdy kawałek.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano.